Hårtransplantation – dyrt men hållbart

Hårtransplantation är ett dyrt men ett säkert sätt att ersätta förlorat hår vid genetiskt håravfall. Då tas hårsäckar från en del av skallen och sätts fast på ett annat – vanligtvis på hjässan. Behandlingen är permanent.


Hårtransplantation

Metoden fungerar och är väldigt effektiv – däremot kan det också vara kostsamt.

Hårtransplantation – kirurgiskt ingrepp

En hårtransplantation vid håravfall är nästan alltid ett kirurgiskt ingrepp. Hårsäckar flyttas från nacke och sidor till det kala området på hjässan.

Håret i nacken och på sidorna är näst intill alltid programmerat för att växa livet ut, vilket gör att det fortsätter att växa vidare vid en transplantation. I de flesta falls skärs en liten bit av nackhuden inklusive hårsäckar bort och delas i en mängd mindre bitar. Det är dessa små bitar som sedan förs ned i det område där det håravfall som ska ersättas finns.

I andra fall tas hårsäckarna över ett större område, ett och ett, för att minska uppkomsten av stora ärr.

Fungerar men är dyrt

Den främsta fördelen med ingreppet är att det hår som transplanteras börjar växa på skallen och blir sedan helt naturligt. Behandlingen är helt permanent.

Men för att resultatet ska bli snyggt krävs en duktig specialist som placerar hårsäckarna på den plats och i den vinkel som gör att det växande håret ser så naturligt ut som möjligt. Ett gott förberedelsearbete tillsammans med kirurgen minskar risken för att hårfästet ser märkligt eller onaturligt ut.

Kostnaden är ganska stor, särskilt om ingreppet sker i Sverige. För att hålla kostnaderna nere väljer många att åka utomlands.

Hygien och eftervård

Efter en hårtransplantation känner du ofta smärta och svullnad. Det finns också en liten risk för infektioner.

Du som väljer att åka utomlands bör vara särskilt uppmärksam på vilken kompetens och hygien som erbjuds på det ställe där transplantationen ska genomföras.

Vem passar ingreppet för?

Den som lider av ett genetiskt håravfall, oavsett om individen är kvinna eller man, kan göra en hårtransplantation.

Hur bra operationen blir beror på en mängd olika faktorer. En av de viktigaste är att det måste finnas tillräckligt med hår att transplantera på de kala områdena för att ge en bra effekt. Håren tas oftast ifrån nacke och sidorna, och detta måste därför vara tillräckligt tjockt för att kunna ersätta de förlorade hårpartierna.

Kirurgfritt alternativ

Det är det permanenta och naturliga resultatet som gör att så många blir nöjda med resultatet. Nackdelen är att ett kirurgiskt ingrepp i de flesta fall ger ett litet ärr i nacken. Det syns dock inte när håret växer.

I vissa fall används implantat istället för ren kirurgi. Då flyttas hårsäck efter hårsäck till det aktuella området genom en speciell nål. Behandlingen anses smärtfri och lämnar inte ärr. Behandlingen tar mellan fyra och åtta timmar, beroende på omfattning.