Har du börjat tappa håret? Det kan vara årstiden

En ny studie har analyserat sökmotorstatistik över frågor om håravfall och lagt märke till en tydlig trend.


Trenden att förlora hår under vissa årstider har tidigare dokumenterats men inte studerats i detalj. Därför har forskare i USA valt att göra en djupdykning i sökmotorstatistik från åtta länder i olika delar av världen för att förstå vilken tid på året personer söker information om håravfall.

Resultaten, som samlat statistik från en sökmotortjänst mellan 2004 och 2016, visar att man främst söker information relaterat till håravfall under sommar och höst jämfört med vinter och vår.

Forskare bakom studien menar att en variation i mängden håravfall under året kan vara helt naturligt.

– En mild ökning i håravfall under sommar och höst är normalt. Detta är spekulativt men från ett evolutionärt perspektiv så tillför hår värme och det är mindre nödvändigt under sommaren, säger Shawn Kwatra, forskare bakom studien, enligt Time Magazine.

Tendensen att få tjockare hår under vintern och fälla under sommaren är redan studerat bland apor, katter, hundar och kameler för att nämna några. I tidigare studier har säsongsbetonat håravfall rapporterats mer för kvinnor än män men den senaste studien kunde inte bekräfta detta då sökmotorresultat inte var uppdelad mellan kön.