Orsaker till att du tappar hår

Ibland är håravfallet helt naturligt, och en del av den biologiska klockan. Ibland beror dock ett håravfall på en sjukdom, visst intag av mediciner eller på en osund och stressande livsstil.


orsaker till håravfall och att du tappar håret

Det finns flera anledningar till att du tappar hår, där dina gener är den största orsaken.

Ärftlighet är den vanligaste orsaken

De flesta som tappar håret gör det av ärftliga orsaker. De flesta män tappar merparten av sitt hår på huvudet i sinom tid, även om inte alla gör det.

Hos vissa påbörjas minskningen av hårproduktionen redan i 20-årsåldern. Hårfästena börjar krypa uppåt och håret blir alltmer tunt på själva hjässan.

Kvinnor kan också drabbas, men inte lika ofta. Det är kvinnor i övergångsåldern som oftast drabbas då håret blir tunnare på främre delen av hjässan. Kala fläckar hos kvinnor är ytterst ovanligt, om håravfallet enbart beror på genetiska orsaker.

Hormonet DHT förkortar hårstråets tillväxt

Naturligt håravfall hos män beror på styrningen av ett speciellt hormon – dihydrotestosteron, även kallat DHT. DHT är ett hormon som omvandlas av testosteron och bland annat förkortar hårstrånas tillväxt och gör håret tunnare.

Omvandlingen sker genom ett specifikt enzym i kroppen. Anlaget för att få en höjd DHT-halt kommer från moderns sida.

Sjukdomar och livsstil kan skada hårrötterna

Håravfall kan uppstå på grund av en sjukdom. En del sjukdomar orsakar skador på hårrötterna vilket leder till ett större eller mindre håravfall.

Det gäller framför allt vissa hudsjukdomar och vissa ämnesomsättningsrubbningar, såsom mjälleksem, seborré, psoriasis och olika sköldkörtelsjukdomar.

Den vanligaste orsaken till fläckvis håravfall är en hudsjukdom vid namn alopeci areata. Sjukdomen har en god prognos och den läker ut av sig själv. Sjukdomen drabbar individer i alla åldrar.

Även svåra febersjukdomar, extrem bantning och en förlossning kan leda till ett temporärt håravfall. Ytterligare en orsak kan vara kronisk stress, återkommande stressperioder, osund livsstil och brist på järn.

Mediciner som kan orsaka håravfall

Vissa mediciner orsakar håravfall. P-piller kan ge kvinnor mindre hårtillväxt, och de flesta cellgiftsbehandlingar påverkar hårväxten negativt. Även andra mediciner, och kombinationer av mediciner kan ge håravfall hos vissa personer.