Peruk när du har förlorat mycket hår

Om stora delar av skallen har förlorat hår kan en peruk hälpa. Normalt sett händer detta främst vid olika typer av sjukdomar eller läkemedelsbehandlingar. Om så är fallet kan perukinköpet subventioneras av landstinget.


peruker

Den som har en sjukdom eller får medicinering som leder till hårförlust kan få kostnaden för en peruk betald av vården.

Äkta peruk eller inte?

En äkta peruk är uppbyggd av äkta hår. De är ofta mycket dyra men är å andra sidan av sådan kvalitet att det kan vara svårt, ja till och med omöjligt, att avgöra skillnaden.

Det finns även peruker som är gjorda av olika syntetmaterial eller av get- eller hästhår. De kan köpas som lagervara och sedan klippas till lämplig frisyr, måttbeställas eller till och med skräddarsys, allt efter önskemål och storlek på plånboken. Priserna ligger mellan 2 000-10 000 kronor.

Påverkar identiteten

Idag är det främst kvinnor som bär peruk. Ibland är det för att håret enbart ser glåmigt ut och är tunt, men oftast är orsaken en bakomliggande sjukdom.

Men män kan drabbas lika mycket av ett medicinskt håravfall, och det händer därför att även de använder peruk. En vanlig orsak är också att en läkemedelsbehandling, såsom vid cancersjukdomar, får håret att trilla av tillfälligt.

Den gemensamma nämnaren för varför en peruk används vid dessa sammanhang är ofta att håravfallet påverkar det sociala och psykosociala livet. Skallighet väcker stor undran och många frågor, och för många är håret en stor del av den egna identiteten.

Få peruk gratis från vården

Den som har en sjukdom eller får en medicinering som leder till att en peruk är nödvändig kan få kostnaden av detta täckt genom vården.

Ersättningen gäller ett visst antal peruker om året, alternativt ett visst belopp. Hur många peruker och i vilken omfattning ersättning ges är en fråga om vilket landsting som hanterar ärendet och det individuella behovet.

Det är tyvärr ibland lättare för en kvinna att få sådan ersättning än för en man, något som tagits upp av diskrimineringsombudsmannen.