Laserbehandling mot hårförlust
En alltmer populär metod för att bromsa det håravfall som kommer med åldern är att genomgå en serie med laserbehandlingar. Om detta är en effektiv metod eller inte kan diskuteras. Det finns inga bevis för att behandlingen verkligen fungerar.
Principen bakom laserbehandling
Ljusbehandlingar av olika slag har visat sig vara effektiva vid en mängd olika områden. Ljus kan stimulera tillväxt, eller bränna celler, beroende på vilken intensitet och våglängd som används.
När syftet är att hämma håravfall används en form av laserbehandling vars syfte är att stimulera hårsäckarna att producera mer hår. Framför allt används metoden för att förebygga håravfall hos yngre individer och vid tidiga skeden av håravfall.
Så går behandlingen till
Behandlingen av håravfall med laser sker vanligast på en salong. Men det finns även borstar och kammar med inbyggda laserstrålar för hemmabruk.
Behandlingen på en salong tar ungefär 20 minuter och innebär att de värmande laserstrålarna riktas mot hårbotten. Det är vanligt att behandlingen görs en gång i veckan och kan fortsätta i upp till ett år. Därefter minskas behandlingsfrekvensen.
Läkemedel
Samtidigt som behandlingen utförs ges ofta någon form av läkemedel, som också i sig främjar hårtillväxten.
Det vanligaste preparatet som används i samband med behandlingen är den erkänt effektiva substansen minoxidil.
Kostnader
Totalkostnaden för det första årets behandlingar är ungefär 40 000 kronor. Om uppföljningar sedan sker regelbundet efter det första intensiva behandlingsåret krävs upp till 15 behandlingar per år, till en kostnad av 4 000 kronor.
Tveksamma resultat
Det finns inga forskningsstudier som bevisar att laserbehandling mot håravfall har bra effekt. Resultaten har istället varit tvetydiga.
Med tanke på att läkemedel ofta används i kombination med ljusbehandlingen är det svårt att veta vad det är som ger den önskade effekten om ett minskat håravfall konstateras.